Země jako zahrádka podle Kateřiny Winterové

Zdravím vás, přátelé, milovníci a milovnice naší krásné země. Nastává léto, čas hojnosti, jak v přírodě, tak na zahradě, který nám přináší spoustu možností. S pokorou, respektem a pílí ho můžeme krásně využít k posílení svého zdraví, dobré kondice i duševní pohody. Tady je špetka inspirace.

PŘÍRODA: Magické byliny všedního dne

Pokaždé když si prohlížím staré herbáře nebo krásně zpracované moderní knihy o bylinách, uchvátí mě jejich nenápadná krása, síla i to, jak jsme k nim jako lidstvo ještě donedávna s úctou i strachem vzhlíželi. Lidové i léčitelské recepty starých kořenářek, ale i mnichů a prvních lékařů své doby většinou počítají se sběrem bylinek v divoké přírodě. Pro nás jsou tato místa už mnohdy chráněna zákonem a spousta bylin se také stala kvůli znečištěnému prostředí pro volnou přírodu vzácnými. 

Naštěstí si můžeme většinu klasických bylin vypěstovat sami, v truhlíku či na zahradě. Já bych se bez nich rozhodně neobešla. Připomínají mi alchymii starých časů, energii a sílu přírody, která nám i díky bylinkám dává najevo, že nás převyšuje a současně nabízí tolik pomoci. A které byliny pěstuji a používám nejraději?

Bazalku pro nezaměnitelné aroma, výběr odrůd i pro její jednoletost. Síla dřímající ve voňavých lístcích utiší rozbouřené trávení, kašel i křeče. Podá pomocnou ruku, když jsme neklidní, a večer nám ulehčí usínání. 

Nenápadnou voňavou meduňku, která má moc ztišit myšlenky. Hodí se do vypjatých
období, kdy nás pohladí jako ruka milované osoby. Pomůže i při bolestech, ať už sídlí v hlavě
či podbřišku při menstruaci, nebo když si tak trochu zkazíme žaludek.

Vytrvalý tymián. Obrátím se na něj vždy, když je někdo nachlazený – pomáhá při rýmě i kašli a navíc čistí tělo svými lehce dezinfekčními účinky.

Mátu, tu tak trochu drzou bylinu, která se umí opravdu hodně roztahovat po záhonech. Je tak voňavá a houževnatá, a to se cení. V létě je nepostradatelná! Osvěží i při těch nejparnějších dnech a dodává nové síly. Na špatný žaludek je to bylina číslo jedna.

Yzop je pro mě tajemný. Krásně kvete, což oceňuje i hmyz. Je to taková nedoceněná bylina s ohromnou vnitřní silou. Dokáže nás posílit a připravit na náročnější doby, je protizánětlivý i dezinfekční. Kašel a celkově nachlazení pro něj nejsou žádný problém.

Když na jaře znovu obrazí libeček, moje srdce plesá! To je krasavec, to je pán! A navíc pomocník, čistí krev i celé tělo.

Brutnák je můj miláček, proto ho nechávám růst si, kde se mu zachce. Miluje ho hmyz a je výjimečný svým vzhledem. Jeho okurková chuť mě pokaždé překvapí. Při špatné náladě dokáže povzbudit. Je přímo blahodárný na kožní neduhy – ať už je to ekzém nebo jen suchá kůže.

Černucha je speciální bylinka, takový exot v zahradě. Její květy i listy jsou jako z fantasy románu. A její semínka skvělá jako koření. Bylina v sobě navíc ukrývá nebývalé síly – zatočí hravě s viry, bakteriemi i plísněmi.

Sléz má tak krásnou barvu květů! A pokud je dobře usušíte, temně fialové květy obarví váš čaj dozelena. Kouzlo přírody! Takový nápoj není jen hezký na pohled, ale i léčí. Zvláště horní cesty dýchací, na ty je sléz machr!

A pak tu je celá skupina divokých bylinek a jedlého plevele. Jitrocel, lebeda, řebříček, kopřiva, pampeliška… A další a další, ale o těch už jsme psali v minulém čísle.

ZAHRADA: Cukety do každé rodiny

Když se pod jejich obrovskými listy v polovině června objeví první žluté květy, mé srdce zaplesá. Tato nenáročná rostlinka plodí celé léto a v kuchyni se s ní můžeme opravdu
vyřádit! Její nespornou výhodou je obsah vody (90%), díky čemuž se hodí i do redukčních jídelníčků. Dokonce jsou jedlé i její velké zářivě žluté květy.
 
Cuket je mnoho odrůd, liší se od sebe tvarem, barvou, velikostí i chutí, a já vám teď představím některé z nich. Cuketě Striato d’Italia v překladu „italské proužky“ podle jemných zelených proužků na tmavě zelených plodech se daří i v chladnějším podnebí. Má výborné plody nasládlé chuti, které jsou nejchutnější malé (mladé). 
Netradiční cuketou je kulatá Tondo di Piacenza. Plody jsou drobné, tmavě zelené barvy s drobnými světlými flíčky a zdobí je tmavé žebrování. Tento typ je skvělý pro jakoukoliv úpravu, ať už do polévek, ratatouille, omáček či na gril. Skvělá je orestovaná na másle. Svou velikostí a tvarem přímo vybízí k plnění různými masovými či zeleninovými náplněmi. Jedlé jsou i květy, které můžeme smažit. 
 
Krásná zlatavá cuketa Golden Rush potěší vzhledem i chutí. Plody upotřebíte v teplé kuchyni, vařené i pečené. Výborně zachutnají v polévce nebo ve slaném i sladkém koláči. Skvělé jsou také obalované a smažené. 
 
Cuketa Bianca di Trieste má smetanově zelený nádech s lehkým světlým žíháním a dlouhé plody válcovitého tvaru. Sklízejí se ještě mladé, mají vytříbenější chuť. Tato odrůda roste rychle a je velmi výnosná. Křupavé plody s lahodnou jemnou chutí jsou skvělé do omáček a do polévek, na gril nebo zapékané. 

Citron, ano, i to je název cukety, který získala podle tvaru a barvy plodů.  Jedná se o velmi chutnou svěží odrůdu, především pro letní konzumaci. Podlouhlé lesklé tělo velryby připomíná tvarem plodů stará francouzská odrůda keříčkové cukety Verte des Maraîchers. Starou italskou odrůdou je pak Costates Romanesco. Nejsou u ní jedlé pouze její podlouhlé zelené plody se světle zelenými pruhy, ale i poupata, která se smaží, vaří či nadívají. Cuketa se hodí také na sušení. Drobné plody se nakrájejí na tenké plátky a sušené se používají na zahuštění polévek i vegetariánských pokrmů.
 
Receptů z cuket je spousta, některé najdete na www.culinabotanica.cz, svou vlastní kapitolu mají i v kuchařce Ze zahrady přímo na talíř. 
 

Foto: archiv Kateřiny Winterové a www.culinabotanica.cz

– více v tištěném vydání Mojí země (na stáncích od 3.6.2021, nebo předplatné přes společnost SEND) nebo elektronickém vydání (registrací přes Alza.cz)