Jezevec-lesni-1.jpg

Viděli jste někdy v lese jezevce? Nejspíš ne. Téměř každý toho sympaťáka sice pozná, ale lidí, kteří jej spatřili na vlastní oči, mnoho není. Je to tím, že v našich končinách poměrně hojně se vyskytující šelma žije skrytě
a svůj příbytek opouští jen v noci.

Jezevec

není mrzout

O samotářských nebo mrzoutských lidech se někdy říká, že jsou jako jezevec. To je mylné přirovnání. Tato sympatická zvířata žijí v nerozlučných dvojicích a přes první zimu u rodičů často pobývá i mládež z předchozího vrhu. Ráda si hrají s mláďaty nebo v páru, pošťuchují se, honí, přetahují, ale vyřádí se i sama. V rozlehlých doupatech pohromadě někdy žije čtyři pět dospělých jedinců. Pouze na lov a za potravou se vydávají samostatně. 

Za jménem jezevec je pět rodů ze dvou podčeledí lasicovitých šelem, ale v našich končinách žije pouze jezevec lesní. Tělo má zavalité a spíše než štíhlou lasici připomíná méďu. Je to docela macek, může vážit 18 až 20 kilo a od nosu po špičku ocasu měří téměř metr. Jeho vzhled je nezaměnitelný – má stříbřitě šedou nebo šedožlutou hrubou štětinatou srst (chlupy zimní srsti měří až 10 cm) a bílou hlavu se šviháckými černými pruhy, které se táhnou od čumáku přes oči a končí až na bíle lemovaných uších. Nízké končetiny a spodní část těla jsou černé. Samci bývají zhruba o pětinu větší než samice, jinak mezi nimi nenajdete větší rozdíly. Snad jen to, že samičky mají štíhlejší krk a užší hlavu. Charakteristickým znakem jezevce je chůze – pohybuje se těžkopádně, spíše se mátožně plouží, ale dovede i klusat, couvat a umí plavat. Jeho přirozenými nepřáteli jsou liška a vlk a samozřejmě nekamarádí ani s jezevčíky – loveckými psy vypěstěnými k norování jezevců.

Nesnáší nepořádek

JEZEVEC LESNÍ

Meles meles

Lasicovitá šelma se zavalitou postavou a bílou hlavou se dvěma podélnými černými pruhy.

Délka (bez ocasu) až 75 cm, váha 10 až 20 kg.

Žije v lesích prostoupených poli a loukami.

Je všežravec, živí se drobnými savci, hmyzem, plži, plody, houbami.

Doba březosti je 28 až 32 týdnů (embryonální latence), mívá 3 až 5 mláďat.

Dožívá se od tří do pěti roků, v zajetí až 15 let.

Je rozšířen téměř po celé Evropě, jeho populace se odhaduje na minimálně 1,2 miliony.

Podle odhadu žije v ČR zhruba 13 500 jezevců.

ZAJÍMAVOSTI

Meles meles

■ Pod ocasem má párovou pachovou žlázu s mazlavým výměškem, tzv. sádelníkem – tím si značkuje nejen obvod svého teritoria, ale i pěšinky. 

■ Jezevcovy hlasové projevy jsou poměrně časté a hlučné. Když je v pohodě, pochrochtává si a mručí, při krmení mlaská, pokud se mu něco nelíbí, frká, je-li vyděšený, vrčí a někdy až hystericky zaječí. 

■ V horkém létě se jezevci chodí i několikrát denně koupat.

■ Ze hřbetních chlupů jezevců se někde stále vyrábějí štětky na holení.

Jezevec moc dobře nevidí, zato má skvěle vyvinutý sluch a čich. Citlivý čenich slouží také k rytí, hlava je úzká, nozdry uzavíratelné a nohy zakončují silné drápy. Celé jezevcovo tělo je uzpůsobeno k hrabání a v něm je tento sympaťák mistr. V hloubce až pět metrů a v několika patrech vytváří lidově řečeno „hrady“ – labyrint různě propletených chodeb, širokých zhruba 45 a vysokých 30 centimetrů. V součtu mohou měřit několik desítek metrů. Všude v norách je sucho a pořádek. Trus ukládá do důlku často ve značné vzdálenosti od nory. Pokud je „WC“ plné, vymění ho za nové. Prostorný brloh pro samici a mláďata buduje na nejvzdálenějším místě od vchodu. Pečlivě jej vystýlá mechem a trávou: podestýlku nacpanou mezi předníma nohama si přidržuje bradou a při jeho dopravě do nory couvá. Doupata jezevci obývají po řadu generací.

Páření jezevců probíhá v červenci, u mladých jedinců a samic dosud neoplodněných trvá až do září. Po oplodnění následuje utajená březost (embryonální latence) – vývoj plodu je pozastaven, aby mláďata přišla na svět až v předjaří. Obvykle se narodí tři až pět mláďat. Jsou holá, asi měsíc slepá, srst mají bílou a měkkou. Později jejich zbarvení přechází od sytě šedé do žluté až světle hnědé. Matka je kojí zhruba osm týdnů. Začátkem druhé poloviny roku jsou již jezevčata schopna hledat potravu samostatně, ale zůstávají „doma“ s rodinou. Asi po roce a půl dospívají.

Co neuteče, sežere

Jezevec není žádný predátor ani mlsný strávník. Z našich šelem má nejhůře přizpůsobený chrup k chytání a požírání masité kořisti. Je to spíš sběrač a konzumuje vše, „co dům dal“, i když se masu nevyhýbá. Nasytit se vychází až v noci, potravu vyhledává jemným čichem. Nejvíc v akci jsou jeho tlapky. Hrabe jimi v zemi a plení doupata drobných obratlovců i hnízda, převrací kameny, drtí ztrouchnivělé kusy dřeva a hledá různý hmyz. Pochutná si na slimácích, žížalách, žábách i mršinách. Živočišnou stravu prokládá množstvím rostlin, kořínků, houbami, bažantími vajíčky, hnízdy lesních včel a nejrůznějšími plody. Je to typický všežravec. Rozhodně se nehoní za zajíci, jen systematicky sbírá, co mu nestačí zdrhnout.

Na podzim se nacpe – zakládá si sádlo na zimu. Jeho lovecký rajon obvykle zabírá přibližně dva kilometry čtvereční.

Jezevec je s výjimkou dvou měsíců celoročně hájen. V minulosti se lovil například norováním, vykuřováním a plynováním, používaly se různé pasti. Po přijetí zákona na ochranu přírody a krajiny a proti týrání zvířat se tyto způsoby lovu už neužívají. 

V našich klimatických podmínkách trvá zimní spánek jezevce tři až čtyři měsíce. Za teplejšího počasí občas noru opouští a jde se vyprázdnit a napít, někdy se na sluníčku i labužnicky rozvalí. Zajděte do lesa, třeba ho při slunění nachytáte!

Jezevec-lesni-2.jpg
Ve dne vychází jezevec z nory jen zřídka.
Ivo Podskalský
Jaroslav Vogeltanz
Téma: 
Příroda
Jezevec není mrzout
Číslo 2/2012
||

Informace pro předplatitele

Vytisněte si dárkový poukaz:

Darkovy-poukaz.pdf

Bližší informace a objednání předplatného Mojí země:

Tištěná verze

SEND předplatné Praha
Tel.: +420 225 985 225
www.send.cz

Elektronická verze

AlzaMedia
www.alza.cz

Ediční plán 2018

1/2018 vychází 1. února
2/2018 vychází 5. dubna
3/2018 vychází 7. června
4/2018 vychází 2. srpna
5/2018 vychází 4. října
6/2018 vychází 6. prosince

Ediční plán 2019

1/2019 vychází 7. února
2/2019 vychází 4. dubna
3/2019 vychází 6. června
4/2019 vychází 1. srpna
5/2019 vychází 3. října
6/2019 vychází 5. prosince

Inzerce v časopise

Magazín Moje země nabízí řadu příležitostí k propagaci služeb, zboží, k prezentaci záměrů nebo image vaší společnosti. Prostředky jsou standardní inzertní plochy, sponzoring rubrik, PR články a aktivity. Reklama v časopisu Moje země je přiměřená a vstřícná nejen k zadavateli, ale i čtenáři a tím i pozitivně vnímaná a účinná.

Podmínky inzerce zde.

PARAMETRY
Náklad 12 tisíc výtisků, z toho 5 500 předplatitelů
Rozsah 96 stran + 4 strany obálky
Formát 175 × 255 mm
Čtenost 50 tisíc za číslo, 110 tisíc za delší období
Struktura 58 % ženy, 42 % muži
středoškolské vzdělání 46 %
vysokoškolské vzdělání 31 %
Periodicita dvouměsíčník
Cena výtisku 49 Kč, předplatitelé 39 Kč
Roční předplatné 234 Kč
Distribuce prodejní místa PNS po celé ČR
FORMÁTY INZERCE
Form-inz-01.png
Form-inz-02.png
INZERCE V RUBRICE REGION
Form-inz-03.png

Ediční plán 2018

1/2018 vychází 1. února
2/2018 vychází 5. dubna
3/2018 vychází 7. června
4/2018 vychází 2. srpna
5/2018 vychází 4. října
6/2018 vychází 6. prosince

Inzerce na webových stránkách časopisu

banner A šířka 981 px, výška 196 px
banner B šířka 239 px, výška 410 px

Vydavatel

MOJE ZEMĚ ČESKO s. r. o.
Gromešova 769/4, 621 00 Brno
Tel.: +420 532 193 011
www.mojezeme.cz
GPS: 49°15'3.933"N, 16°35'21.374"E


DIČ: CZ29364426
IČO: 29364426

Registr: Krajský obchodní soud v Brně
16.7.2012, oddíl C, vložka 75575
Šéfredaktorka
Kobzova
Martina Kobzová
Tel.: +420 728 726 068
E-mail: kobzova@mojezeme.cz
Marketing manažer
a obrazový redaktor

Redakce
Radosta
Pavel Radosta
E-mail: radosta@mojezeme.cz
Bartik.jpg
Ivo Bartík
Produkce Vedoucí inzertního oddělení
Rudolecka
Drahomíra Jindrová
Tel.: +420 532 193 030
Mob.: +420 723 129 935
E-mail: rudolecka@mojezeme.cz
Kobza.jpg
Pavel Kobza
Tel.: +420 532 193 032
E-mail: kobza@mojezeme.cz
 

AKTUALITY
A

22. 7. 2018

24.–25. srpna 2018

22. 7. 2018

Komentované prohlídky:
duben–říjen 2018

22. 7. 2018

Pojízdná replika vlaku čs. legionářů

Stránky