Zabijacka-2.jpg

A nejez tolik těch vepřových zvířat, synu, neboť
s nimi jíš i jejich úzkost z příchodu řezníkova…

Alexandra Berková, Magorie

Zabijacka-1.jpg

Smrt

krásných vepřů

… a přesto je jíme. Dokonce s chutí. Pozorní čtenáři minulého čísla časopisu Moje země už ví, že zatímco sladkovodních ryb sníme ročně na českou hlavu kilo a půl, vepřového spořádáme téměř půl metráku. 

Nejen v čistém mase, ale i paštikách, uzeninách a dalších lahůdkách. A představte si, i v tomto ukazateli ještě pokulháváme za vyspělejší Evropou, která má spotřebu vepřového masa dokonce ještě vyšší.

Jelítka, ovar, jitrnice, tlačenka, škvarky, výpečky, prdelačka…

Člověk začal prase chovat již před osmi tisíci let. Kupodivu někde na Blízkém východě. Nalákal ho na pravidelnou stravu, chráněné bydlení, zaručenou osobní bezpečnost. Jaksi ho však zapomněl varovat, že „všeho jenom do času“. Přesněji do takzvané porážkové hmotnosti. Ročně se na celém světě dožívá této požehnané mety 1,3 miliardy vepřů. To není překlep! Téměř polovinu z tohoto množství má „na svědomí“ Čína. Přestože je mimochodem v čínském horoskopu vepř vážené a vesměs oblíbené znamení.

Pojďme ale z Číny domů. Tady se v domácích chlívcích každý rok čtvrt milionu vepřů dožije oné porážkové hmotnosti, která se u nás nejčastěji pohybuje kolem sto dvaceti kilogramů. Tyhle čuníky pak čeká událost s poetickým jménem – domácí zabijačka. „Tradiční zabijačka v podání zkušeného řezníka není nějaká nahodilá činnost, ale pokud jsou řezník a jeho pomocníci zkušení, je to pravý koncert.“ Alespoň tak praví web s morbidní doménou www.zabijacky.cz. Kromě not na řeznický koncert nabízejí tyto stránky i řadu zabijačkových receptů.
Jeden z nich vám předáváme.

Jelítka, ovar, jitrnice, tlačenka, škvarky, výpečky, prdelačka… jména zabijačkových dobrot v mnoha krajových podobách napovídají, že zabijačka je českou specialitou. Pravda je, že v českých zemích má zabijačka dlouhou tradici, ale stejně tak je oblíbená třeba v Srbsku, Maďarsku, Rumunsku, Chorvatsku, Německu, Španělsku, Itálii a pochopitelně i na Slovensku. Zabijačkové postupy i produkty jsou v evropských zemích podobné. Jak by taky ne, pod laskavých dohledem Evropské unie. Zabijačka ve vzdálených končinách světa by asi našeho řezníka uvedla přinejmenším do rozpaků. V Nové Guineji, například, domácí prasátka zabíjejí šípem a nejlepším receptem je čuník napůl pečený a napůl dušený v jámě s rozpálenými kameny, sladkými batáty, zeleninou a banánovými listy. Papuánská zabijačka je velkou událostí pro celý kmen, nepříliš častou možností nacpat se do sytosti masem. Proto se zde prasata těší velké vážnosti a jsou často doslova rodinným pokladem. Tak velkým, že ženy občas selátka i kojí.

Zabijacka-hlava.jpg
Zabijacka-pater.jpg

Omráčit, vykrvit, spařit, oškrábat, očistit, zavěsit, vykolit, rozbourat, povařit, vyprat, zašpejlit, pomlet, ochutit, naplnit, nakrájet, vyškvařit, vyudit… a z půlky rozdat.
To jsou prostná zabijačky.

Jitrnice
Střeva naplněná pomletými vnitřnostmi a kořením. Česky – jitrnice. Pro zálibu Čechů v pojídání vnitřností nemají v mnoha zemích příliš pochopení. Dokud neochutnají.

RECEPT

Cibulové jitrnice

2 kg vepřových jater, 0,2 kg cibule, 2 kg hovězího masa, 2 kg vepřového sádla.
Na 1 kg jitrnic potřebujeme 28 g soli, 1 g pepře, 0,5 g nového koření, 0,2 g hřebíčku, 0,5 g majoránky.

Vepřová játra a cibuli umeleme najemno na masovém strojku. Pak přidáme vařené hovězí maso a vepřové sádlo a vše ještě jednou umeleme. Masovou směs okořeníme solí, pepřem, novým kořením, majoránkou, a dobře promícháme.

Směs narážíme do připravených vepřových střev, zašpejlujeme a vaříme při teplotě 85 stupňů asi 20 minut. Při vaření občas jitrnice opatrně zamícháme, vařené jitrnice pak zchladíme ve studené vodě a necháme pomalu vychladnout.

Tento a další recepty najdete na www.zabijacky.cz.

Ne každý čuník ale skončí na talíři nebo na banánovém listu.
Své o tom ví členové ČKMPCHVD, o. s. Pro ty, co nemají v lásce zkratky – Občanského sdružení Českého klubu majitelů prasátek chovaných v domácnosti. Lidí, kteří si z miniaturních prasátek udělají domácí mazlíčky, přibývá i u nás. Prasátka jsou inteligentní, společenská, tvrdohlavá, mlsná, milá a čistotná (někdy vůbec). Jindy z miniaturních prasátek také poněkud vyrostou. Přesto jejich chovatelé tvrdí, že bez rozkošného prasátka v posteli už téměř neusnou.

Ono je vůbec s podivem, že prase si vysloužilo tak špatnou pověst i poslání. Prase je údajně učenlivější než pes nebo dokonce lidoopi. Je nejvhodnějším dárcem orgánů pro transplantaci na člověka. Přesto je nám dobré jen na krupon, řízky nebo sádlo. Nemáme pro něj slušného slova. Že by to bylo tím, že nám někdy „nastavuje zrcadlo“? Vždyť jsme si je stvořili k obrazu svému. Jak by dopadli třeba krásní srnci, kdybychom je po staletí drželi v malém chlívku, překrmovali je šrotem a šlechtili na sádlo? Nebyli by náhodou tlustí, špinaví a líní?

Uznávám. To už je trochu scestná úvaha. Vzdejme proto úctu domácímu vepři. Vzdejme díky kotletám, pečenému kolenu, uzenému bůčku. A užijme si vůni majoránky při dochucování prejtu. Chuti na jazyku se rozplývajícího mozečku s vejci. Užijme si rituálu domácího uzení, zpestřeného letitými historkami a prokládaným ukrajováním libového a doléváním stopiček slivovice. Užijme si rodinných setkání v zapařených kuchyních nad hrncem plným škvařícího se sádla. A nezapomeňte do něj přilít trochu mléka!

Domácí zabijačka má svoje kouzlo. I když se to vegetariánům může zdát nechutné, Evropské unii barbarské a vyznavačům zdravého životního stylu nepřijatelně mastné.

Zabijacka-ovar.jpg
Pavel Radosta
Zdeněk Dvořák
Téma: 
Zajímavosti
Smrt krásných vepřů
Číslo 1/2012
| |

Informace pro předplatitele

Vytisněte si dárkový poukaz:

Darkovy-poukaz.pdf

Bližší informace a objednání předplatného Mojí země:

Tištěná verze

SEND předplatné Praha
Tel.: +420 225 985 225
www.send.cz

Elektronická verze

AlzaMedia
www.alza.cz

Ediční plán 2018

1/2018 vychází 1. února
2/2018 vychází 5. dubna
3/2018 vychází 7. června
4/2018 vychází 2. srpna
5/2018 vychází 4. října
6/2018 vychází 6. prosince

Inzerce v časopise

Magazín Moje země nabízí řadu příležitostí k propagaci služeb, zboží, k prezentaci záměrů nebo image vaší společnosti. Prostředky jsou standardní inzertní plochy, sponzoring rubrik, PR články a aktivity. Reklama v časopisu Moje země je přiměřená a vstřícná nejen k zadavateli, ale i čtenáři a tím i pozitivně vnímaná a účinná.

Podmínky inzerce zde.

PARAMETRY
Náklad 12 tisíc výtisků, z toho 5 500 předplatitelů
Rozsah 96 stran + 4 strany obálky
Formát 175 × 255 mm
Čtenost 50 tisíc za číslo, 110 tisíc za delší období
Struktura 58 % ženy, 42 % muži
středoškolské vzdělání 46 %
vysokoškolské vzdělání 31 %
Periodicita dvouměsíčník
Cena výtisku 49 Kč, předplatitelé 39 Kč
Roční předplatné 234 Kč
Distribuce prodejní místa PNS po celé ČR
FORMÁTY INZERCE
Form-inz-01.png
Form-inz-02.png
INZERCE V RUBRICE REGION
Form-inz-03.png

Ediční plán 2018

1/2018 vychází 1. února
2/2018 vychází 5. dubna
3/2018 vychází 7. června
4/2018 vychází 2. srpna
5/2018 vychází 4. října
6/2018 vychází 6. prosince

Inzerce na webových stránkách časopisu

banner A šířka 981 px, výška 196 px
banner B šířka 239 px, výška 410 px

Vydavatel

MOJE ZEMĚ ČESKO s. r. o.
Gromešova 769/4, 621 00 Brno
Tel.: +420 532 193 011
www.mojezeme.cz
GPS: 49°15'3.933"N, 16°35'21.374"E


DIČ: CZ29364426
IČO: 29364426

Registr: Krajský obchodní soud v Brně
16.7.2012, oddíl C, vložka 75575
Šéfredaktorka
Kobzova
Martina Kobzová
Tel.: +420 728 726 068
E-mail: kobzova@mojezeme.cz
Marketing manažer
a obrazový redaktor

Redakce
Radosta
Pavel Radosta
E-mail: radosta@mojezeme.cz
Bartik.jpg
Ivo Bartík
Produkce Vedoucí inzertního oddělení
Rudolecka
Drahomíra Rudolecká
Tel.: +420 532 193 030
Mob.: +420 723 129 935
E-mail: rudolecka@mojezeme.cz
Kobza.jpg
Pavel Kobza
Tel.: +420 532 193 032
E-mail: kobza@mojezeme.cz